Jongerenorganisaties over de Global Goals op Let’s Gro

Photocredits: Jacob Gunter

/in  /door 

Samen met burgemeester Den Oudsten hebben vertegenwoordigers van diverse politieke jongerenorganisaties op 1 november 2018 tijdens het Global Goals Event van Let’s Gro in Groningen hun wensen uitgesproken over de toekomst van onze wereld en de stad. Ze boden de burgemeester een Manifest aan om zo hun stem te laten horen. De wensen en dromen van de burgemeester én van de jongeren zijn hiermee toegevoegd aan de Tijdcapsule van de VNG International. Het evenement werd georganiseerd door Noordbaak in samenwerking met Groningen4GlobalGoals.

We don’t have a Planet B

In kleine stapjes, maar door hard te werken zijn we het aan onze kinderen en kleinkinderen verschuldigd om te werken aan de Global Goals. We doen het in Groningen al goed, maar het kan én moet, voor de volgende generaties, nog beter. Zowel Burgemeester als de jonge vertegenwoordigers van o.a. GPJK, de Jonge Democraten, de JOVD, het CDA, GroenLinks en de Jonge Socialisten waren het hiermee eens en refereerden aan uitspraken van Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon die afgelopen maand nog in Groningen aanwezig was voor de opening van het internationale klimaatinstituut Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA). Burgemeester Den Oudsten drukte ons op het hart dat wanneer we hier niet aan werken we over tientallen jaren honderden miljoenen klimaatvluchtelingen kunnen hebben en zoals hij zei en hier mee Ban Ki-moon quotte: “We don’t have a planet B”. Bij het aanbieden van het Manifest aan de burgemeester voegde Ferin Imeci van de GJPK hier tevens een quote van Ban Ki-moon aan toe:

“We zijn de eerste generatie die in staat is om wereldwijd een einde te maken aan het armoedeprobleem, maar tevens de laatste die maatregelen kan nemen om de ergste gevolgen van de klimaatverandering af te wenden”

Jongeren willen Global Goals op politieke agenda van Groningen

De jongerenorganisaties willen dat Groningen een voorbeeld neemt aan Leeuwarden, die de Global Goals al hebben opgenomen in haar College programma en zo maatregelen treffen om de problemen van gisteren af te wenden zodat we vandaag aan een betere toekomst voor morgen kunnen werken. Ferin Imeci voegt hier aan toe:

“Want laten we nou eerlijk zijn;
Na het Kyoto akkoord uit ’92
En het klimaat akkoord uit 2015′
Is er eigenlijk te weinig veranderd in de wereld.”

Liever gisteren dan vandaag

Photocredits: Jacob Gunter

Tijdens het event was het voor diverse organisaties en belangstellenden mogelijk om kennis met elkaar te maken en te bespreken hoe er in Groningen nú gewerkt kan worden aan de Global Goals. Voordat de rondleiding langs alle vooruitstrevende initiatieven van start ging, kreeg men een hele duidelijke opdracht mee: “Wacht niet met nieuwe projecten of afspraken maken, maar pak tijdens inspirerende ontmoetingen deze middag direct de agenda erbij om een afspraak te maken. Liever gisteren nog dan vandaag”,  aldus dagvoorzitter Margot Faber.