From Inner Peace to Social Progress:

kippenvel momenten in de woestijn

Of Marten en ik eventueel naar Marokko zouden willen voor een training over ‘inner peace’ en mindfulness?, vroeg Mirjam ergens in maart. Zij heeft samen met een aantal andere deelnemers van de Erasmus+ trainingen een begin gemaakt aan het opzetten van deze training. Aangezien zij zelf net een training had gevolgd in Madeira, moedigde ze ons aan om heen te gaan. Helemaal omdat dit een training is die erg goed past bij de nieuwe focus en plannen waar we mee bezig zijn binnen Noordbaak. Drie deelnemers uit Nederland mochten geselecteerd worden. Een officiële sollicitatie van Marten en mij en een aantal weken verder, kregen we goed bericht: wij zijn beide geselecteerd om naar Merzouga, Marokko te reizen!

Non-formeel onderwijs: het leren weer boeiend maken

Het klonk voor mij bijna te mooi om waar te zijn. Meditatie, mindfulness en werken aan innerlijke rust terwijl je ook nog eens leert om anderen dit te leren op een vooruitstrevende manier; non-formeel onderwijs. Omdat het reguliere onderwijs, wat in de basis als formeel leren wordt gezien, steeds informeler wordt, wordt non-formeel onderwijs steeds meer als oplossing gezien om meer impact te kunnen maken op het leerproces van studenten. Non-formeel leren draagt tevens bij aan de doelstellingen van de Europese Unie om onderwijs inclusiever en toegankelijker te maken. Dit past niet alleen heel erg goed bij wat Noordbaak wil, maar ook bij wie ik ben als persoon. Ik ben altijd op zoek naar creatieve manieren om niet alleen mezelf maar ook anderen iets te leren. Ik geloof er heel erg in dat je pas iets leert, als het leren op zichzelf ook ‘boeiend’ is. Iets leren doe je namelijk voor jezelf en niet voor je ouders, docenten, de leerplicht of voor wie dan ook buiten jezelf. Ook al voelt het voor veel jongeren misschien wel zo. Als we dát zouden kunnen veranderen, dan zou dat echt iets heel moois zijn.

Wat heeft mindfulness te maken met Noordbaak en educatie?

Tot vorig jaar lag de focus van Noordbaak heel erg op duurzaamheid. Duurzaam leven, duurzaam ondernemen en op een duurzame manier jongeren onderwijzen en inspireren. Duurzaam leven is natuurlijk iets wat je samen met anderen doet, maar het begint altijd bij je zelf. Om duurzamere keuzes te maken en deze structureel te blijven maken, is er bewustwording nodig. Een stukje bewustwording van je eigen persoon, gedrag en handelen. Voor mij staat duurzaamheid dus heel erg dichtbij het onderwerp ‘inner peace’. Bovendien zien we in de workshop dat jongeren toe zijn aan een stukje meer bewustwording, meer contact met zichzelf in plaats van de onrust die social media en andere technologische ontwikkelingen met zich mee brengen. Het onderwijs is niet per definitie toe aan een compleet nieuw systeem, maar een beetje meer diepgang, een beetje meer oprecht contact en aandacht. Wij begrijpen dat daar niet altijd ‘geld’, ‘ruimte’ en ‘middelen’ voor beschikbaar zijn, maar net even andere technieken, oefeningen of focus toe te passen, denk ik dat we heel ver kunnen komen. Bovendien geloof ik dat mindfulness en meditatie tools kunnen zijn om zowel leraren als studenten mee te laten veranderen naar een ge-update versie van educatie in Nederland.

Groeien en leren door mindful uit je comfortzone te stappen

Waarom mindfulness een goede non-formele methode is om iets te leren, zag ik heel erg terug in mijn eigen leerproces tijdens de training. Dit begon al bij de controle los durven laten door op een training te gaan waar de details pas vlak voor vertrek bekend werden gemaakt omdat wij op het laatst nog geselecteerd werden. Oké, we wisten: we gaan de woestijn in, daar is veel zand en het is warm. Bovendien was ‘light packaging’ aanbevolen. Voor mij alweer een licht momentje van paniek: help, controle aan anderen overdragen wat betreft de organisatie. Ik mag altijd graag mijn eigen reizen plannen en zelf bepalen hoe een reis verloopt of gewijzigd kan worden. Tevens bleek de 9-urige busreis van Marrakech naar Merzouga een reis van 13+ uur te zijn. De laatste uurtjes vond ik, hoe mooi de reis ook was, best vermoeiend en een test voor mijn geduld. Ik zag, helemaal op dit punt tijdens de reis, heel erg hoe ik vanuit een ‘Nederlandse mindset’ hier op reageerde. We zijn heel erg gewend om ons aan bepaalde tijden te houden en zijn altijd op tijd. Als dat dan een keertje tegenvalt, dan zijn we veel sneller van slag dan personen die leven in een cultuur waar tijd iets minder relatief is.

Niet alleen uit mijn comfort zone stappen was een mooi leer proces, maar het was ook enorm inspirerend om te zien hoe elke deelnemer vanuit zijn of haar eigen cultuur kijkt naar waarom deze training interessant is voor de eigen organisatie of de cultuur of het land waarin ze leven. Voor de West-Europeanen lag de focus vooral op ‘innerpeace’ en voor de landen in Noord-Afrika meer op ‘peace building’. Heel leerzaam om deze verschillen op te merken en samen zoeken naar verbinding en samenwerking binnen deze thema’s. De training werd gegeven door twee trainers: Gabriel en Anca uit Roemenië.

Gabriel werkt voor de Prisma European Network en is een geweldige facilitator. Met enorm veel humor, creativiteit en variatie aan oefeningen wist hij ons binnen één dag allemaal verbonden voelen met elkaar. Natuurlijk waren we met een groep gelijkgestemden die vergelijkbare interesses, passies en werk hebben, maar de connectie en diepgang die we direct voelden was heel bijzonder.

Anca legde als mindfulness trainer nog een schepje daar bovenop: ze stimuleerde ons tijdens de meditatie- en mindfulness sessies om echt de grenzen op te zoeken van het aangename en het onaangename in onszelf. En daarnaar te kijken. Alleen te observeren wat er gebeurde. Om vervolgens in te zien, dat niemand uitgeleerd is. Dat wij allemaal, als we zelf maar willen, elke dag iets nieuws kunnen leren. Of dat nou kennis, een inzicht of het overwinnen van een angst is.

Als we echt diep en eerlijk naar onszelf kijken, dan zijn er zoveel mogelijkheden om nog meer te groeien. Om nog meer ons zelf te zijn. En nog meer mogelijkheden om nog meer respect te tonen voor anderen, onszelf en de wereld om ons heen.

De natuur als setting: belangrijk voor het leerproces

Deze training hadden we natuurlijk gewoon kunnen volgen ergens in een congres hotel. Waar dan ook in een stad in Europa of Noord-Afrika. Dat de training werd gegeven in de woestijn in Marokko was een mooie bijkomstigheid. Dat het een belangrijke randvoorwaarde was om echt te leren hoe we deze onderwerpen in onze organisatie kunnen integreren, werd duidelijk tijdens de meditatiesessies. Vooral tijdens de optionele sessies in de zandduinen. Je beseft dan pas echt als je om je heen kijkt, en stil staat bij hoe bijzonder het is dat je deze kans hebt gekregen, hoe belangrijk het is om hier echt iets mee te doen. De stilte van de woestijn. De leermomenten tijdens het reizen. De diepe connecties die we met elkaar en de natuur voelden. Het respect voor elkaar. De noodzaak voelen van het zijn van ‘change makers’. Anderen willen inspireren om ‘change makers’ te zijn.

Al deze momenten waren niet gebeurd als we in een kil hotel zaten waar alles zo was zoals ‘thuis’. Dit heeft er echt voor gezorgd dat ik meerdere keren per dag kippenvel-momenten had en niet kon wachten om thuis bij terugkomst met alle input aan de slag te gaan.

Van input naar output: nieuwe workshop over een healthy mindset

We hebben zoveel in zo’n korte tijd geleerd en gedaan, dat ik even tijd nodig had om alles een plek te geven. Toen ik net terug was zat ik bomvol energie en inspiratie. Tijdens de training werd ons ook specifiek gevraagd hoe we de input van de training gaan gebruiken. Sommige deelnemers gaan nieuwe internationale samenwerkingen aan, er zijn plannen voor het maken van een vervolgtraining en natuurlijk is iedere deelnemer vrij om de non-formele leermethoden zoals we die geleerd hebben te integreren in de eigen organisatie.

Nieuw team en nieuwe focus

Noordbaak is continue bezig met het updaten van de eigen workshops die ingezet worden voor Burgerschaps-educatie en er lagen al plannen voor het ontwikkelen van nieuwe workshops en trainingen. We zullen o.a. ons meer gaan focussen op hoe jongeren een duurzame mindset kunnen creëren, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Deze zomer gaan we aan de slag met het ontwikkelen van een nieuwe focus met een nieuw team. Deze zal binnenkort duidelijk zichtbaar worden op onze website en social media.

Bekijk alle foto’s van deze prachtige reis op de Facebook pagina van Noordbaak.