De kracht van ervarend leren

Ons team volgt regelmatig trainingen binnen het Europese jongerennetwerk Erasmus+. Samen met andere docenten, jongerenwerkers, managers en beleidsmakers uit heel Europa komen we samen om kennis en ervaringen, methodes en technieken uit te wisselen. Van 7 tot 12 maart volgde Mirjam de training ‘The Power of Non Formal Education’ op Madeira.

14 maart 2018

Mirjam vertelt: “Het was een geweldige ervaring. Lange dagen, een vol programma, continue reflecteren en ervaringen uitwisselen met collega’s uit heel Europa. Pittig maar erg waardevol! Ik ben naar huis gegaan met een ‘Action Plan’ vol toffe ideeën en kan niet wachten om alles in de praktijk te brengen!” We stelden Mirjam een aantal vragen over deze training.

Wat is ‘Non Formal Education’?

Non Formal Education staat vrij vertaald voor ‘ervarend leren’ oftewel leren via ervaringen. Er is geen afgebakende definitie. Ik zet het vaak af tegen de traditionele manier van kennisoverdracht. We kennen het allemaal wel; de docent legt iets uit of doet iets voor, en vervolgens wordt de klas geacht om het te reproduceren. Soms is er nog een toets om te checken of iemand aan een bepaalde norm voldoet en dan is het leerproces voltooid. ‘Non Formal Education’ is zo ongeveer het tegenovergestelde, hoewel niet te verwarren met ‘Informal Education’. Het verschil in die laatste twee zit ‘m in de organisatie en reflectie van het leerproces. ‘Non Formal Education’ kan plaatsvinden via spelvormen, maar dat betekent niet dat er geen leerdoelen zijn en dat we zomaar iets doen. Er is juist heel goed nagedacht over het effect van de toegepaste werkvormen en er wordt veel aandacht besteed aan het laten ‘landen’ van de ervaring.

‘Non Formal Education’ kan buiten de traditionele scholen plaatsvinden, maar dat hoeft niet. Bij NoordBaak proberen we ervarend leren juist toe te passen in het reguliere onderwijs. Door onze positie als externe organisatie, hebben wij daar de ruimte voor. We gebruiken in onze workshops verschillende spelvormen en bezoeken mensen uit de praktijk. Ook zetten we studenten het liefst aan het werk om zelf dingen uit te zoeken en faciliteren we discussies.

Wat neem je mee van de training?

Veel ideeën! Ik heb zelf de kracht van ‘Non Formal Education’ ervaren, wat me erg geïnspireerd heeft. Ook heb ik veel concrete ideeën opgedaan over de toepassing van verschillende methoden in onze workshops/ trainingen en ik heb de tools gekregen om andere ideeën uit te werken. Op korte termijn hoop ik ons team te kunnen trainen in NFE en  een aantal workshops te vernieuwen. Ik ga ook inventariseren of er behoefte is aan een training voor andere professionals. Mocht die behoefte er zijn dan gaan we ook een externe training faciliteren.

Denk je dat jouw team baat kan hebben bij een training over Non Formal Education/ ervarend leren? Laat het ons weten, dan kijken we wat we voor jullie kunnen betekenen. Je kunt ons bereiken via info@noordbaak.nl of 06-10629916 (Mirjam).